Thursday, October 17, 2013

CSR

17 Okober 2013, seramai enam peserta DPA 1/2013 telah berjaya melaksanakan CSR di Rumah Kanak-Kanak Rembau, Negeri Sembilan.

Saat kaki melangkah masuk, hati diserbu rasa sayu. Penghuni rumah tersebut adalah berusia 12-17 thn. Semua perempuan...penghuni adalah mangsa rogol, penderaan dan mangsa yang masih di bawah sebutan kes mahkamah...majoriti org melayu kita..jumlah penghuni setakat semalam adalah 87 orang..


Kami disambut dengan penuh rasa gembira. CSR kami di sebalah pagi hingga tengah hari hanyalah melukis mural di dewan makan. 


Saat jari jemari menconteng mural, penghuni rumah tersebut menyapa kami dengan mesra.


"kakak..cantiknya kakak lukis. Utk kami ya...kakak duduk sini berapa hari...sukanya akak datang."


Tangan kami disalami dan pipi kami dicium mesra..betapa seronoknya budak budak nih melihat mural...walaupun tidaklah secantik mana tetapi kegembiraan mereka sudah cukup menunjukkan CSR kami dihargai..Lebihan cat kami tinggalkan utk sekolah. Penyelia sekolah kata nak sambung mural kami ke blok sebelah pulak..Same corak..alhamdulillah!!

Hari menginjak petang, CSR diteruskan dengan aktiviti j-robik, aerobik dan sukaneka. Penghuni dibahagikan kepada enam kump kecil. kegembiraan terserlah di air muka masing-masing. Pergilah duka! Adik adik masih muda lagi...


kami menutup CSR kami dengan sedikit motivasi...semoga esok lebih ceria utk adik adik.. akak doakan adik adik bertabah di muka bumi yang fana ini. Hidup mesti diteruskan! Insyallah..
tepat pukul 5.30 petang, kami bergerak pulang dengan seribu satu keinsafan dan kesyukuran.


* gambar tidak dapat disiarkan memandangkan ianya tertakluk kepada Akta Perlindungan Kanak-Kanak.




Sunday, October 6, 2013

Rindunya kat Kamu!!

DPA memang menguji kesabaran!


Masa cepatla berlalu agar diri ini dapat kembali bersama Keluarga! Ibu sayanggggg semua!!!






English Night!


Berakhir sudah keempat-empat English Night DPA 1/2013 Ikhwas...

Great Moments,Great Friends and Great Costume!

Some pic to share.. :)


English Night Sidang B - Parody!


English Night Sidang C - 60'S

 English Night Sidang A - Horror

English Night Sidang D (my Sidang) - Romance

just be nice!


Jari jemari ini ingin terus menari di atas keyboard. Ingin meluahkan apa yang dirasa yang tak dapat ditafsirkan melalui kata-kata. Inginku menjadi ikhlas, bebas dalam meluahkan perasaan dalam blog ini tetapi ianya sangat bahaya sebab tinta penulisan boleh menjadi isu dan boleh menimbulkan konflik.

Pendek kata manusia ini unik. Di saat ini terdapat pelbagai ragam manusia. Manusia yang kaya dengan personaliti yang tersendiri.

Apapun aku ingin menjadi manusia ikhlas, aku tak nak jadi manusia yang bertopengkan kepura-puraan. Makin dewasa ini, aku makin memahami tindak balas dan reaksi manusia. Benar! Masa memang mematangkan!

Cuma satu sahaja, aku masih belum belajar sepenuhnya how to deal with them! 
Biarlah masa mengajarnya. Saat ini hanya satu pinta di hati...

"i just wanted to be nice to everyone!" 

Insyaallah! I cannot change people but i can pray and adapted with them. People will learned from their mistake and i just watched them learning their mistake but i cannot told them what the truth because people would not accept that easily!

There is people who told everything how their feeling in the Facebook. Facebooking is very dangerous! People can print screen and show it to everyone. Same with Blogging. 

Alhamdulillah, i dont have many followers and my blog is not the favorite one. So hopefully, i have some space to write whatever i want to... insyaallah!

However it is...what ever i face too.. i knew what i want!! i wanted to be the happiness woman in the world and be nice to everyone. Who ever i met, which can be categorized "bitch", i don't give a deemed! they can live with the path they choose same with me! What ever it is, thanks God, i live with the will and be who i am..yes experience makes me better person and i loved it so much!!  

Saturday, September 21, 2013

Aloha!!

Dah lama sangat tak jenguk blog ni.. 


Ke mana menghilangnya isif? kenapa hilangnya bisa penulisan? tak rindukah isif pada karyanya..
jawapan:  "rindu..sangat rindu tetapi masa dan keadaan tak mengizinkan. Orang kata masa amat mencemburui. Betul sangat mencemburui"


Insyaallah..akan isif cuba jenguk sesekali blog ini. Takkan dibiarkan sepi lagi..insyaallah!
"isif ibarat lukisan. Sekiranya ada ilham, cantiklah warnanya.. sekiranya tiada.. putihlah kanvasnya. Bukan isif tak sudi tetapi hati ini belum lagi mahu berkongsi. Tunggu isif ya. Nanti bila isif bersedia, isif akan berkarya lagi. Insyallah!"

Monday, January 17, 2011

Mengejar pelangi

Senafas lega...masa rehat saja aku boleh bernafas sikit.. mengendurkan urat merehatkan minda..fulamak...puitis tak?

orait..sentuh sikit pasal blog nih..aku pada asalnya dan kununnya create "pelangi" nih  untuk tempat melepaskan stress tp akhirnya "pelangi" ni dah aku tinggal-tinggalkan..aishh rasa bersalahnya laaa...huhuhu

Ok...

Sejak masuk 2011, sejak SKT digubal semula, aku menjadi aku balikkk(uiks sebelum nih aku jadi apa aaa  alien kot..muehehehe)...

aku sibuk memanjang (almaklumlaa semua kerja aku hentam buat sendiri, EO tadak..PT pulak share ngan org..jadi kadang-kadang aku laa PSU, akulaa EO , akulaa Pt dan kadang-kadang merangkap PAP)..jd..tahun nih double sibuk...


Aku sebagai ibu, isteri dan pekerja

Dulu, bila org cerita pasal letihnya menguruskan anak sekolah...aku setakat mendengar jer laa tp tak faham..sekarang baru aku tau langit tuh tinggi atau rendah..tabiik springg pada semua yang mengalaminya...pada bakal2 ibu yang anaknya masih kecik giliran anda akan tiba tau...muehehehehe

Agenda aku di waktu malam :
1. kemaskan buku haziq mengikut jadual..ada dua jadual..satu sek tahfiz dan satu lagi sek rendah.
2. Bancuh air minum haziq untuk sekolah esok...satu botol, bekukan atas peti sejuk (rasional...nanti sejuk sampai petang..botol ayaq nih untuk sek rendah tau) dan satu lagi sejukkan di peti bawah (untuk sekolah tahfiz)
3.sediakan beg tadika mija (termasuk persalinan transit)
4.sediakan beg taska akief
5.teman haziq buat kerja sekolah

fuh nasib baik baju-baju semua dah siap gosok untuk seminggu, kalau tak lagilaaa pening...

agenda aku di waktu pagi
1.buatkan bekal haziq dan mija...(kadang-kadang nugget, kadang-kadang sadwich telur, sardin dan kadang-kadang nasik goreng..ikut mood) bekal haziq kena buat dua..satu sekolah tahfiz satu sekolah rendah
2.mandikan haziq, mija dan akief...
part pagi: tq hubby, tolong banyak sangat..agak2 bz ..hubby hulurkan bantuan..kalau tak kelam kabut..

nampak sikit kan?..tp aish...penat den...pepagi dah jd tarzan.."abang adik bangun..mandi..." tuh tak termasuk kalau mija kencing tilam..aii lagik laa rasa nak nangis..

alhamdulillah hubby jenis yang suka masak memasak.. jd part tuu dia selalu bantu..

apapun, walaupun susah, penat tetapi hati rasa gembira sangat...namapun redha..setiap benda yang dibuat rasa bahagia..

Simbolik: pelangi (adalah kebahagian )

jd ingin ku kejar pelangi,

untuk dapatkan kebahagiaan ianya adalah berwarna warni..mcm2 task nak kena buat..jd baru laa kebahagian tuh muncul...


wajahku berseri (bukan aku kata tau.. org kata)

pstt..sejak kebelakangan nih..staff sokongan di BPPA selalu kata..puan selalu senyum..muka manis saja, sejuk mata memandang

huiii.. kembang hidung aku dengaq weii...terpancar rasa bahagia terus keluaq ikut dr muka...
walaupun aku hakikatnya letih tp hati aku bahagia..
secara tak langsung takyah dah make up make up...senyuman tuh dah jadi make up asli..cukup cun...dan yg penting terasa muka nih cekang..awet muda tuuuu..hahhahaha

tp satu yang aku suka..bebudak nih kata, muka aku buat hati depa tenang..hahahha...(ayat nih buat aku bertambah kembang..hahahha..)

apapun...kesimpulannya aku akan terus didik hati nih jiwa nih rasa bahagia sangat..dan akan ku didik riak wajahku buat hati semua tenang bila memandang ..hehehe..doakan aku tau!!

p/s: ops sebelum lupa..cerpen pertemuan tuh nanti aku sambung ek..sekarang nih baru nak menulis ada jer ad hoc datang, nak curi masa kat rumah tak sempat sempat lagi...maafkan aku ek...

Monday, December 27, 2010

kawan atau lawan atau sekadar kenalan

A friend is someone who understands your past, believes in your future, and accepts you just the way you are.

sejuk hati bila baca quote ni.. tp hakikatnya tak semua yg kita kenal itu adalah kawan...tp hanyalah sekadar kenalan.

seorang kenalan tidak akan peduli apa yg dirasa oleh kenalan yg lain..pedulik hapa..tak ada kaitan hidup dan mati...mcm tuh laa gaya bahasanya..


tp..


seorang kawan akan sentiasa menyokong walau apapun...


aku?...kadang-kadang aku tertanya adakah aku seorang kawan atau seorang kenalan?


aku taknak hitung apa org buat pasal diri aku tp aku nak hitung adakah aku seorang manusia yg baik...


harapnya ya...


kalau suka, katakan suka dan kalau tak suka katakan tidak..jgn diri tersua-sua ibarat hidung tak mancung pipi tersorong-sorong..


kadang-kadang aku selalu tertanya "Can i be “just friends” with someone  then get hit with a wave of chemistry"

harapnya ya...

aku seorang sangat peramah.. terover peramah...sesiapa yg kenal akan kata yes..itulah aku..

ada yg kata itu adalah bagus dan tak kurang yang kata aku poyo..

jauh di sudut hati aku...i just want to be nice..tp yalaakan hakikatnya aku tak boleh puaskan hati semua org tp aku nak jugak .. sekali lagi nakkkkkkkkk jugak puaskan hati org..

huhuhu..aku sangat poyo kan..


siapa aku?...seorang yg gila-gila...takla...aku dikatakan serius...


seorang yang perasa?..a'ah..ask my husband aku seoarang yg cepat merajuk...hahahah (dengan dia jerlaa)


seorang yg sensitif.. mungkin sebab tuh aku cepat terasa..


buruk...sangat buruk punya perangai..jd..hari-hari aku menitip doa..

"ya Allah jauhkanlaa sifat buruk dari diri ini dan kurniakanla diri dengan sifat yg baik"


amin..aku aminkan doa ini saban hari...


berbalik kepada kawan atau lawan...


aku dikatakan mempunyai geng..bukan geng bas sekolah..tp..

geng opis..haila..haila..aku kenapa aku tak gembira???...kenapa aku terasa terbeban dan kenapa aku terasa seolah-olah pipi tersorong-sorong sedangkan org tak sudi???...kenapa aku rasakan kepura-puraan???...aku tertanya.. 

bila cerita punya cerita, bila ungkai punya ungkai...satu jawapan yg pasti...
aku tertipu...aku bukanlaa termasuk dalam geng itu tp sifatku yang tak tahu malu membuatkan aku dlm geng itu..jd apa yg aku buat..


keluar...bukan bermaksud tidak berkawan tp jarakkanlahh..jarakkanlaa apa yg meraka tahu diri ini.. percaya tak kalau aku kata seorang pun antara geng tidak tahu menahu kewujudan blog ini dan aku aku berani bet depa takmau ambil pedulik pun...

tp aku gembira...jdkan blog ini diari yang dipertontonkan..percaya tak barangsiapa yang membaca blog ini, tinta nukilan hatiku ini maka mereka secara tidak langsung akan mengenali siapa aku...huhuhuhu....percayala...


OK...pada masa yang sama.. aku bersyukur.

Bersyukur sesungguhnya Allah nak tunjukkan siapa kawan dan siapa lawan dan juga siapa kenalan...jauh di sudut hati aku lagi..(haii banyak sungguh sudut hati aku  nii, hapalaa)


aku berterima kasih kepada mereka semua..
mereka adalah kenalanku..kenalan yg sangat aku hormati..kerana menerima diri ini walaupun terpaksa.. 

mula-mula aku menangis meratapi tp aku terlupa jauh di luar ramai lagi yg mahu menjadi kawanku dan bukan sekadar kenalan.. 

aku harus keluar mencari dimanakah kawan...

erti sebuah persahabatan yg sebenarnya...dan kemudian aku terlupa bahawa aku sebenarnya ramai kawan...

siapa?...terima kasih kepada asmarian (jai..yeya, wawa...huhu...ros...isk nak senarai panjang benor..hanya fb jd jambatan persahabatan kita no)).... 

bila difikirkan balik hanya asmarian yg menganali diri aku.. yer laa selama lima tahun kan bersama di sekolah memang laa akan kenal kan.. 

Opssssssssss...dan terima kasih kepada all my university friends..haila..haila...mereka pun mengenaliku..rindunya saat sekolah saat di universiti..(ani...kak nadia...kak sha...dan yg paling aku ridu dan telah lost contact ros...menangis aku ros..ke mana hang menghilang?? :( ramai rindukan hang ros...

merekalaa kawan aku.. di sini.. di opis.. aku punya kawan jugak..tp ada antara meraka adalah kenalan yg mungkin akan mengetawakan aku kiranya aku terjatuh..nama pun politik pejabat kan..menakutkan..sangat menakutkan..


aku doa biarlahhh aku jauh dari musibah...dan aku tak mahu cari musuh..biarlahh mereka kekal sebagai kenalan dan bukan terus menjadi lawan..


maafkan aku andai aku punca semua ini berlaku..dan memang pun....sebab kalau tak ada angin masakan pokok bergoyong, kalau tak ada sebab masakan org membenci cuma aku bosan kerana asyik2 aku jaa kena jaga hati org tp hati aku..sapa nak jaga...

hanya suamiku sajalaa kot...heheheh..yer laa..kalu tak..abang kena tidur luar..hehehehe


akhirnya aku bangkit dari satu minggu yg sangat panjang... merujuk kepada minggu lepas di saat tercetus semula blog  ini..dan 


aku menjadi diri aku semula.. doa dan pintaku lagi...


"Ya Allah..tunjukkan aku jalan yang paling baik..dan aku bersyukur ke hadratMu pada masa yang sama Engkau kurniakan aku seorang lelaki yang sentiasa berada di belakangku saat aku memerlukan"..dan

doaku lagi..

"Ya Allah kurnikan aku kawan-kawan yg menunjukkan aku jalan yg betul..kawan-kawan yang menyedarkanku tatkala aku dalam kekhilafan dan kawan-kawan yg menyokongku saat aku jatuh"

apapun, doa harus diiringi dengan usaha..jadi

Chaiyokkk...bangkit, perbaiki diri dan sebelum meminta dikurniakan seorang kawan aka sahabat..aku harus menjadi kawan aka sahabat kepada org lain juga...dan aku ingat, aku sedar.. patah tumbuh hilang berganti...dan aku dah dapat pun beberapa nama yg aku akan jdkan sahabat aku..siapa ya?..........heeeeeeeee...beberapa nama dan kalau boleh semua yer batch 2/2010..aci tak?